Entoni Rajan „Gospodar kule“

Gavranova sena 2

Prva knjiga triologije Gavranova sena smeštena u pseudo srednjevekovni svet fantazije je priča o odrastanju i avanturama jednog heroja. Zvuči kao tradicionalna fantastika sa prežvakanom tematikom ali zadržavam pravo na lični ukus kada kažem, nije dosadna. Simpatični centralni lik; politika koja sparinguje sa religijom; posledični sukobi; korektno obrađene sekundarne ličnosti; sveden magijski sistem; čak i razvodnjena nerealna romantika, sasvim fino funkcionišu.

U drugoj knjizi Rajan piše sa više tački gledišta. Uvodeći multiPOV, pisac bi trebalo da bude u stanju da ponudi uverljive vodeće likove. Barem jednako privlačne kao i junak iz prve knjige. Na kraju krajeva, čitaoci i nastavljaju serijal jer žele znati više o njegovom putovanju.


Avaj, Vejlin Al Sorna postaje sporedni lik koji „zvuči“ potpuno drugačije od onog kojeg smo upoznali. I kreće kaskadni pad svih vrednosti prvog dela serijala. Za početak pratimo stereotipne, mnogo puta viđene karaktere bez jasne međusobne distinkcije u tonu pisanja. Što povlači izostanak svake uverljivosti i neumitno dovodi do potekšoća u emotivnom povezivanju sa bilo kime. Na kraju čtalac postaje zaglavljen u predvidljivosti radnje.

Zbog svoje jedne tačke gledišta Pesma krvi je bila u stanju da pokrije veliku količinu zapleta tokom dužeg vremenskog perioda čineći knjigu punijom. Sa razdvajanjem na 4 POVa koji paralelno promiču u mnogo kraćem vremenskom okviru, Rajan omogućava čitaocima da vide svet sa širim opsegom ali se i zaplet oseća kao izuzetno tanak.

Mislim da,ukoliko niste pročitali i/ili zaboravili prvi deo i krenuli drugi, razumećete praktično sve. Sama po sebi Gospodar kule je prosečna knjiga. Ali kao nastavak Pesme krvi je, meni barem, razočarenje.

Gospodar Kule – Čarobna knjiga

Jedno mišljenje na „Entoni Rajan „Gospodar kule“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s