Džo Aberkrombi „Skrhano more“

Ukoliko imate viška vremena za popunjavanje knjigom bez investiranja u duboki zaplet serijal je sasvim pristojan za potrošiti dan. Lagano i čitko delo, dikutabilno smešteno u YA opseg.

Za razliku od drugih Aberkrombijevih ostvarenja gde „loši“ daju sve od sebe kako bi činili dobro i ne uspevaju u triologiji Skrhanog mora situacija je dijametralno suprotna. Reč je o „dobrim“ ljudima koji moraju biti loši i uspevaju te postaju etički kompromitovani u potrazi za manjim zlom. Poštuju isključivo sopstvenu viziju dobrote, dok cilj opravdava sredstvo.

Tačke gledišta i pripovedanja se menjaju u zavisnosti od knjige i poglavlja dok brzi tempo otežava stvaranje dubine sveta i teme. Ipak nije bitno toliko šta se desilo već kako radnja utiče na živote likova koji kroz nju prolaze. Najvažnije su individue i ni magija ni sistem čak ni sam zaplet ne odvraćaju od karakterizacije.

Zaokreti u priči su predvidljivi i romansa je nametnuta ali za lako štivo mane nisu preveliki minus. Sa britkim dijalozima, dobrim humorom i pojedinim moralnim komponentama solidno od početka do kraja.

Skrhano mora – Laguna