Alfred Bester „Zvezde su moje odredište“

U voimja oca Klarka, Asimova i Herberta proglašavamo Zvezde su moje odredište klasikom – neko reče posuvši papir slovima i okadivši naslovnicu. Možda zato što je prošlo više od pola veka ili zato što ja nisam ljubitelj nabacane proze bez poliranja i stilizacije, ne vidim potrebu za vaskrsenjem Alferda Bestera u 2020oj godini.

Dve trećine knjige su sirova, žestoka akcija i misterija sa po kojom naznakom emotivne poruke. U tom kontekstu sa čitanjem na pola mozga knjiga funkcioniše. Neshvatljivo mi je zašto je Bester u poslednjoj trećini odlučio da su mu potrebne religija i filozofija. I to sve pretumbao pokušajem ljubavnog zapleta koji se svodi na „Ti si čudovište koje ja volim odlazi! Mrzim te, ne ostavljaj me!“ Normalan da poludi. Priznala bih interesantn koncept teleporta da nije mizerno propao u pokušaju predstavljanja kako ta novostečena sposobnost čovečanstva utiče na društveno reformisanje. Recimo da im ne bi svako posećivao krevete kad god mu se prohte žene su svedene na lutke u lavirintu bez prozora i vrata do kojih samo odabrani imaju kordinate. Jedan detalj koji se lako obara na ispitu smisla i zapada u rupu zapleta iz koje se Bester nije izvukao. Ako na sve to dodamo i neubedljivu evoluciju glavnog (anti)heroja koji od silovatelja i psihopate samo što ne nađe Isusa u svemirskom odelu na skali od čitljivo do Leoparda, naginjem potonjem. (Fun fact glavni junak ima „masku“ tigra, šta je sa tim mačkama nije mi jasno).

E sad ja sam sigurna da se o svemu može filozofirati. Da o smislu života možemo razglabati u kontekstu sarme i gibanice. Sa tim na umu i u ovoj knjizi možete naći svakakve nategnute moralne pouke. Da je završila kao što je i počela (uvod posebno pohvaljujem) u brzom akcionom tempu ne bih smatrala da sam izgubila po podne. Ipak, nije. I za kraj ne mislim da bih znala da radim posao prevodioca ali kako niko iz celog tima Čarobne knjige nije rekao ljudi moji reč SKOKATI nije adekvatni literarni naziv za sposobnost teleportacije, ostaje nepoznanica. Uz skokajte, skokanje, skokaju, skokača, uskokalo, doskokalo… ja ih sve srdačno pozdravljam.

Bester u Čarobnoj Knjizi.

2 mišljenja na „Alfred Bester „Zvezde su moje odredište“

  1. Ja sam razumela da se neki Skoko prvi teleportovao, otud skokanje. Kad bi se podrobno analizirala sva knjizevna dela tesko bi ostalo nesto. Ivo Andric je ” Prokletu avliju ” brusio decenijama.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s