Li Bardugo „Senka i kost“ triologija

Li Bardugo sam uzela da čitam samo iz jednog razloga. Ben Barnes u predstojećoj Netflix adaptaciji. Bonus razlog što je knjiga ove spisateljke prošle godine proglašena najboljim delom fantastike na goodreads-u. Možda će se većina onih koji su glasali na pomenutom sajtu složiti samnom oko „visok, crn, mršav, dugi prsti Barnes“ tipa. Možda i neće, baš me briga. Ali što se titule najboljeg tiče…

Naratorka – junakinja je: mršava, ubledela, ružnjikava (taman do mere da je jedan makeover pretvori u lepoticu), konstatno mizerna, nespretna, naivna, glupa do bola, siroče siromašnog porekla i non stop njače kako ni u čemu nije dobra čak i kada je najbolja. Ona takva upada u ljubavni trougao. Pošto je ona ružna naravno da se suprotnosti privlače. Stariji (koji vek gore dole ko da je bitno), zanosni, mističi, ubledeli, seksipilni… (dopuni niz) na jednoj strani i najbolji drug koji je popularan, car, tamnoput i sve mu ide od ruke, na drugoj. Logično jedan od ove dvojice je potpuno slep za ljubav svog života ispred nosa mu.

Kao da nam ovaj buljuk klišea nije bio dovoljan, tu su i: prelepa, prepametna, „kučko otrovaću ti čaj“ devojka koja mrzi glavnu junakinju. I dobra, lepa devojka, svima anđeo čuvar kao prva pratilja zlobnoj. Onda se tu kao nešto desi. To „kao“ je klasična borba između dobra i zla, interesantan magijski sistem, samootkrivanje, dobijanje samopouzdanja, neko samožrtvovanje (u ime ljubavi jer je plemenit cilj previše tražiti od prosečnog tinejdžera očigledno) i konačno olakšanje u vidu kraja agonije.

Ono što bi ovu tipiziranu (i nadam se prevaziđenu) YA formulu moglo uzdići iz suza nas koji smo se pomučili da je pročitamo je seting. Svet po ugledu na rusku kulturu, običaje i jezik. Avaj Li Bardugo je tu omanula pri čemu nisam agresivni rusofil. Ilija je muško i ne može imati prezime MorozovA. Zatim svet se bazira na magijskom sistemu Griša. I odajem priznanje zanimljivo je zamišljen. ALI SE ZOVE GRIŠA. Što je nadimak čoveka koji se po naški zove Grigorije. To bi bilo kao da jedan moćni red čarobnjaka nazovemo Mićko. Poslednje u nizu, nisam neki konzument alkoholnih pića ali da čitam kako se svi opijaju na mrtvo od jedne čaše kvasa je za prevrtanje očima. Autorka ne samo da ne zna da koristi google već ni za votku nije čula.

I dalje Mejer drži prvo mesto po imbecilnosti ali ova triologija lomi Stakleni presto Masove u paramparčad.

Griše u Urban Reads-u.

2 mišljenja na „Li Bardugo „Senka i kost“ triologija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s