Nil Gejmen „Uspavana i vreteno“

Bila jednom jedna kraljica, kože bele kao sneg, obraza rumenim kao ruža i kosom crnom kao ebanovina. Na dan njenog venčanja kome se radovala nije, tri bradata bića je pozvaše na pohod. U obližnjem kraljevstvu princeza koja se kletom sudbinom ubola na vreteno zaspavši mrtvosanim snom svoje prokletstvo širi po svetu. Mnogi su je pokušali spasiti i time sprečiti nepokolebljivo usnuće svega znanog ali avaj pokušaji im behu zaludni. Ovde započinje avantura tri hrabra patuljka i neustrašive kraljice koji na svom plemenitom putu nailaze na razne nedaće i stradanja.

Klasike bajki čita niz generacija sa dobrim razlogom: osnovne priče su izdržale test vremena. Međutim, listanje iznova i iznova istih stranica pomalo ih otupljuje. Lišava privlačnog šarma i zamenjuje klasičnom ni malo bajkovitom dosadom. Mućkanje bajki al dente i „na novi način“ je popularno ovih dana. Opet sa dobrim razlogom. Bajke se mogu posmatrati kao kulturna osnova. Pogodne su za prilagođavanje, prepričavanje i ponovo osmišljavanje sa svakom novom generacijom. Popularnost takve prakse varira, ali bajke su uvek tu negde, strpljivo čekaju svoj novi momenat u centru pažnje. Uz par izuzetaka Holivud je neverovatno talentovan da obesmisli omiljena nam dela pa nije ni čudo što svaku reinkarnaciju bajki posmatramo s rezervom.

Bajke dobijaju Gejmenov tretman

Uspavana i vreteno je baš to, interpretacija. I nije za decu. Gejmenova bajka nije produkt Mikija Mausa. Teško je nadmašiti Grimovsku bajku u kojoj će usvojenoj deci „roditelji“ planirati smrt i organe pojesti sa voćnim sosom. I pitanje koliko bi to publiku imalo. Mudro, Gejmen takvo što i ne pokušava. On povlači zlatnu nit sanjive stare priče i pretvara je u nešto novo. Svetlucavo i opako.

Svog prvog konja ubila je pre šezdeset leta, i jela njegovog mesa koliko je mogla, pre no što se ono prošaralo duginim bojama, a lešina počela da zaudara dok su po njoj milele zunzare i larve. Sada je velike životinje klala samo sredinom zime, kad ništa ne može da istruli…

Za početak format ove knjige je gotovo jednako zanimljiv kao i sama priča. Nije roman, nije strip i nije slikovnica. Najbliže opisu je ilustrovana bajka za one dovoljno odrasle za ličnu kartu i preko. Zaokret za preokretom i nagoveštaj bajkovite tame ova nimalo romantična priča, čitaoca vodi kroz zastrašujuće i jezivo putovanje. Čitava knjiga je uzbudljiva koliko za čitanje toliko i za gledanje.

Svaka stranica je prepuna čudesnih melahonličnih detalja. Crno beli crteži Krisa Ridla, u kombinaciji sa zlatnom prikladno su detaljni, gotički i mračni. Ilustracije, umetničko delo same po sebi daju ton i prenose emocije koliko i reči kojima su navođene.

Sa tvojim sojem je uvek jedno te isto. Treba vam mladost, treba vam lepota. Svoje ste odavno istrošili, pa sada smišljate sve komplikovanije načine da ih pridobijete. I uvek želite moć.

Ipak kratke priče valjda moraju biti kratke pa mesta za razvoj likova nema. Moglo bi se reći da su bajke zapravo takve, likovi u njima su namerno uprošćeni arhetipovi. Ali ako već stvara novu verziju poznatog autor onda može i proširiti ličnost svojih junaka. To ovde nije slučaj.

Uspavana i vreteno je priča o heroinama. Prinčeva nema nigde u postavci srećnog i zadovoljnog života do kraja svih dana. Kada deva ispunnjava tradicionalno mesto plemenitog princa, za očekivati je da teme ženske superiornosti, modernog feminizma i istopolna romansa skoče sa stranica i ujedu čitaoca za nos. Ali na moje oduševljenje efekat je vrlo suptilan. Kraljica je snažna, ali ne na uobičajen način povezan sa njenom lepotom, dobrotom ili nevinošću. Niti je njena snaga kopija ili zamena za muškost. Ne, jaka je zbog onoga što je prošla. Ona je savršen princ za ovu priču jer je godinu dana spavala u staklenoj vitrini i izašla neozleđena, i samim tim jedina dovoljno sposobna da se odupre prokletom snu koji preti celom svetu.

I odoše na istok… što dalje od zalaska sunca…

Funkcija bajki je da pozovu čitaoce u potragu za metaforama, poukama i dubljim značenjem. U Uspavanoj Gejmen pruža obilje materijala za takav pohod. Postavlja pitanja identiteta i izbora. Da ne govorimo o pospanosti koja obuzima zemlju. Može li to biti današnja apatija i nemar? I na koncu konca, ako lepe i divne sedimo na palčevima prosto bogom dane i čekamo princa na belom konju… najčešće dođe samo konj.

#AninGodišnjiIzazov u Delfi Kutku. Probudi dijete u sebi. (MalaLaguna i ilustovane knjige) – Jul 2021
Uspavana u Laguni. Sjajan prevod Draška Roganovića.

Jedno mišljenje na „Nil Gejmen „Uspavana i vreteno“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s