Isak Asimov „Sabrani roboti“

Ako bi igrali naučno fantastični „šta bi bilo kad bi bilo“ kviz, u crnjem scenariju moj telefon bi se samoubio. Implodirao bi uz vrisak očajnika „umireću al ni jednu biljku više fotografisati neću“. Ako bi pak budućnost išla na moju ruku onda bi robot budilnik prestao da zvoni tek kada detektuje da sam popila dovoljnu količinu kafe. Kakav god bio vaš pogled na budućnosti limene šklopocije su napustile Oz odavno i unapređene zašle u svet oko nas. Kviz nije više fantastika i postavlja novo pitanje: šta sada?

Tri zakona robotike
1. Robot ne sme povrediti ljudsko biće niti, uzdržavanjem od delanja, dopustiti da ljudsko biće bude povređeno.
2. Robot se mora pokoravati svim naređenjima ljudskog bića, ukoliko se ta naređenja ne kose s Prvim zakonom.
3. Robot mora nastojati da odbrani sebe po svaku cenu, ukoliko se to ne kosi s Prvim i Drugim zakonom.

Sabrani roboti je vrhunska zbirka zanimljivih, poučnih, dirljivih i zabavnih priča o robotima, čovečanstvu i humanosti. Svaka od njih vešto demonstrira jednostavan princip: čovek uvek treba da teži ka opovrgavanju i najboljih hipoteza. Naime Asimov je izmislio Tri zakona robotike (u upotrebi i danas!); iako oni izgledaju kao zapisani u kamenu te samim tim ih je nemoguće osporiti ili zaobići, autor prikazuje suptilne načine kako se njima može manipulisati. Bukvalno opovrgava sopstveni koncept.

Poput pisca misterija i detektivskih romana, Asimov postavlja logičke zagonetke podstičući čitaoca da proceni scenario i razmisli o tome kako različite klauzule o poštovanju zakona mogu biti u suprotnosti. Asimov, zapravo, pokušava da popravi sve pukotine naizgled savršenih pravila umesto da troši svoje vreme dokazujući koliko su perfektna. Na takav način suština nisu tehnička naklapanja kakva bi ste očekivali u ovakvoj knjizi (a i nema ih!) niti advokatske zavrzlame (ni od korova!) već pronicljiv fokus na ljudskoj psihi. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je zabavno otkrivati kako predrasude i pretpostavke ljudi boje interakciju sa robotima koje su sami stvorili.

Čovek! Bio je čovek! Želeo je da mu to bude poslednja pomisao. Želeo je… da umre… s tim.

Asimov je bio više od futuriste, naučnog filozofa ili pametnog kriznog menadžera – bio je i fantastičan pripovedač. U ovim upečatljivim pričama brzog tempa ponuđen je širok pogled na to kako se roboti implementiraju u naše živote. Autor vodi živu raspravu o tome šta je značenje reči „ljudsko“, hoće li mi roboti oduzeti posao, da li će se okrenuti protiv nas, šta ako roboti postanu ljudi… I najvažnije pokazuje kako će čovečanstvo uvek imati lukav način da zlostavlja druge, bilo robote ili drugi živi svet.

Istinska snaga Sabranih robota leži u fokusu na ljudsko ponašanje i tipično ljudske mane isticanjem sukoba između naše želje za napretkom nasuprot otporu bilo čemu novom. Želimo da pomerimo granice tehnologije, ali nerado se upuštamo u bilo šta što je drugačije od onoga na šta smo navikli.

Ne očekujte nikakve odgovore od Asimova. Njegove priče ostavljaju nas u dubokom promišljanju o stanju u kojem se čovečanstvo danas nalazi. Ali ispunjeni njegovom vizijom punom topline i nade za ljudski rod sa zadovoljstvom skalapamo poslednja stranice ovog veličanstvenog dela.

TOP 5 ove godine i apsolutna preporuka. Prevod Mirjana i Zoran Živković, bez zamerki.
#EF Klub grupe Epska Fantastika#KnjiškaSekcija Septembar 2021 Tema: Veštačka inteligencija
Sabrani roboti kod Čarobne knjige.

Jedno mišljenje na „Isak Asimov „Sabrani roboti“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s