Chris Wooding „Malice“

Nova mračna tajna je tu. Pauza u parku, kratak razgovor u prevozu, priluškivanje sobe jednog tinejdžera i razaznaje se samo šapat. „Malice“. Glasina. Urbana legenda. I verovati i ne verovati. Toliko je teško pronaći informacije šta je zapravo Malice da ga većina otpisuje kao urbani mit. Ali deca postaju otrovno opsednuta.

Kao i svi mračni tračevi Malice i izvesni ritual su nekako poznati svakom detetu. Srećom samo šačica ima sredstva i hrabrosti da isproba teoriju. Da prikupi sastojke, kane suzu, spali sve i izgovori reči. Ako uspe Tall Jake će ga uzeti za ruku i odvesti u svoj domen. U Malice, noćnu moru na javi.

Mesto stalne opasnosti bez porodice, prijatelja i svega dragog. Pojedini su dovoljno pametni da ne pokušaju ritual ali ne i dovoljno snažni da odole radoznalosti i pobegnu glavom bez obzira. Patnjama nestalih mogu svedočiti kroz mistični strip. Sakriven od javnosti gotovo kao i Malice. Ali strip je cenzurisan te deca ne znaju koliko je zapravo svet Tall Jake – a zapravo užasan. Tako se bar priča po Londonu i okolini. Zaisigurno nije stvarno. Ili jeste?

but then… the lights went out.

Kompleksni novi svet, nalik na Bartonov Beetlejuice, do detalja formiran ali nikad potpuno otkriven. Povešće čitaoca u avanturu po uništenom gradu punom čudovišta iz satova, mehaničkih monstruma, šestonogih alalbino krokodila, zamki nazubljenih ivica i čudnih mesnatih grudvi koje prkose opisu a opet izazivaju užas i jezu u našim umovima. Hrabri i srećni mogu pronaći izlaz, ostali ostaju zarobljeni zauvek… ako prežive.

And what about heroes? Where are they? There where no heroes now, only stars: sport stars, film starts, rock stars. All pampered and rich, advertising products they probably never used.

Knjiga poseduje umerenu dozu jeze i napetosti sa živopisnim, zanimljivim i brzim tekstom. Priča se ne bazira na strašnom kao što se to u prvi mah čini, već na rešavanju misterije i pobede nad zlom. Karakterizacija je solidna sa dovoljno psihološke dubine ali je akcenat na akciji. Kao da pratite video igru.

Stranice su ispunjene dinamičnom prozom ali u nekoliko navrata tekst zamenjuje strip koji deluje poput prozor u ovaj alternativni svet. Na žalost ilustracije nisu jednakog kvaliteta kao i sama priča. Likovi su neprecizno nacrtani, teže se razlikuju i sama radnja nije dovoljno jasna. Ipak koncept je veoma interesantan i lično se sa njime susrećem prvi put.

Druga zamerka knjizi je što se završava bez zaključka tako da čitaocu ne preostaje ništa drugo do da nabavi nastavak. A želeće nastavak.

Mnogi su u Malice otišli iz znatiželje, dosade ili izazovne promene u odnosu na svakodnevnicu ali opasnost su shvatili prekasno. Mladi likovi se suočavaju sa gubitkom, tugom, terorom, pa čak i sa malo egzistencijalizma dok pronalaze put kroz Malice. Uz to knjiga je zgodno štivo za konverzaciju o veoma opasnim modernim izazovima koje mladi sami sebi nameću kroz razne elektronske platforme, poput tik toka. Malice je uzbudljiva horor fantazija za decu od 12 do 15 godina. Ali da vas to ne prevari ovaj hibridni format koji kombinuje tekst i strip je zabavno štivo i za odrasle.

Preporuka za prevod ide Čarobnoj knjizi pod uslovom da objave oba dela, Malice i Havoc.
#EnglishBook Izazov u Delfi Kutku – Oktobar 2021

Jedno mišljenje na „Chris Wooding „Malice“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s