Lawrence Block „The Burglar Who Traded Ted Williams“

Berni je najstručniji provalnik na svetu. Samo što za sebe misli da je u privremenoj penziji i isključivo posvećen vođenju svoje prodavnice polovnih knjiga. Naravno Berni ne može odoleti svom ilegalnom pozivu. Iako je nenasilan i džentlmen u svakom trenutku, večito se sapliće o mrtve ljude i advokat ga malo malo izvlači iz pritvora zbog ubistava i pljački sa kojima Berni veze nema. Svakako je teško izneti odbranu „gospodine sudija nisam mogao počiniti zločin za koji me optužujete jer sam zapravo provaljivao u stan pored“.

Ovako na papiru sinopsis deluje kao hiljadu i jedna provalnik – ubistvo – misterija priča koju smo čitali ili češće gledali. Stvar je u tome što je Blok toliko talentovan pisac da vas, kao čitaoca, nije briga koliko ste puta na isti koncept naišli. Isto kao što vas nije briga da li svi filmovi o Bondu imaju sličnu radnju. „The Burglar Who Traded Ted Williams“ je zabavno, komično putovanje kroz Njujork i jednostavno objašnjeno – prijatno štivo koje je teško ispustiti iz ruku. Lično me iznenadila činjenica da je osamdeset procenata knjige pisano u formi dijaloga. Kao neko ko se umori kada priča duže od deset minuta ne mogu da pojmim na koju foru je Blok ispisao sve te konverzacije. I ne samo to, već je uspeo i da ih učini lukavo duhovitim (humor je fantastičan kroz celu knjigu). Još jednom sam potvrdila sebi da je odlično što se ne bavim klađenjem jer bi opkladu da će mi knjiga biti bleda i dosadna zbog toliko puta viđene priče – definitivno izgubila.

Ispod površine priče o provalniku zapetljanom u misteriju leša u kupatilu „The Burglar Who Traded Ted Williams“ je knjiga o svetu gde se zločin ne kažnjava po stopi ilegalnosti već po karakteru onog koji je zakon prekršio. Svetu u kojem je nemoguće odoleti i ne navijati za simpatičnog lošeg momka koji se uvek izvuče. Kakve veze bejzbol igrač Ted Vilijams ima sa svim tim… Eh, pa sad…

#EnglishBook Izazov u Delfi Kutku – Januar 2021

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s