Karma Braun „Recept za savršenu suprugu“

Ah ti bogovi Marketinga. Moramo im se diviti. Božanstva zbog kojih nas „samo nešto da vidim“ u prodavnici košta par nepotrebno potrošenih hiljada. Bogovi koji upozorenja i uputstva pišu sitnim slovima i kvar uređaja pogađaju u dan nakon isteka garancije. Čestitam, za ovu knjigu su definitivno nadmašili sebe. Recept za savršenu suprugu je predstavljena kao profeministička koliko i antifeministička i porodični triler. Kao one šugave instant kafe jedva nešto bolje od turske na autobuskuj stanici. Sa jednom razlikom. Nes bar zna šta stavlja u 3u1 kesicu dok Karma Braun nema ni najmanju predstavu ni kud je pošla nit kud je došla.

Ispričana u formi dvostrukog narativa dve supruge, Neli iz pedesetih godina i Alis iz modernog doba, kao osnovnu temu ima nesrećne brakove. Neli deluje submisivno u skladu sa epohom i gaji „otrovno bilje koje tera jelene“ dok je Alis sebična kučka i patološki lažov sa parolom „meni je tako teško da kažem istinu“. Dok Alis otkriva više o Nelinom životu, kroz kutije starih časopisa i pisama, upada u ulogu „srećne domaćice“ iako je, sopstvenom krivicom, sve samo ne srećna. Dok otkriva Nelinu tajnu (koju će i prosečno oštroumni čitalac shvatiti na samom početku knjige – Braunova nije posebno suptilna autorka), Alis mora da se pomiri sa lažima i neslaganjima u sopstvenom braku. Nemojte nasedati na izjave da su slične jer osim prostora koji su delile u određenom trenutuku vremena i rodovske odrednice njih dve nemaju ništa zajedničko. Jednu je nesrećnom učinilo doba, drugu – sopstvena glupost.

Prošarana citatima iz starih priručnika ala „Uputsva za zadovoljnog muža“, kao i izborom recepata iz sredine prošlog veka, Recept za savršenu suprugu bi trebalo da bude oštriji i smisleniji nego što je napisan. Na primer da Alisu autorka ne tera da pravi gluposti samo da bi unapredila zaplet, bez logike iza njenih motiva. Sa Neli je lakše saosećati, njeni postupci i izbori imaju više smisla u okviru šire slike i običaja tog perioda, ali zaključak njene tačke gledišta je u sekundi pretvara u žestoko razočaranje. Prateći notu trilera nadala sam se kakvoj takvoj akciji ali ovo je prešlo od „dosadnog, ali podnošljivog“ do „pseudofeminističkog sranja“ jako brzo.

Recept po kojem je autorka pisala ovaj nazovi feministički roman sledi:

  1. Nepodnošljivi ženski lik koji je krotak i stidljiv i traži izgovore za muškarce sve dok ne doživi prosvetljenje i odluči da PROMENI NEŠTO (najčešće da počini savršeni zločin i izvuče se pa je nazivamo „preživelom“ – fuj) jer:
  2. Svi muškarci u knjizi su mizogini, jezivi/perverzni, silovatelji ili zahtevni (bonus poeni ako je sve ovo odjednom). Ukoliko se omakne da jedan bude normalan (sačuvaj me i sakloni) onda mu se mora nametnuti neka banalna neuverljiva glupost jer:
  3. Žena ima pravo da bude skot (jer je žena jelte). Ne možemo dozvoliti da glavni ženski lik bude odgovoran ni za jednu od sjebanih odluka koje donosi, zar ne?
  4. Ne možemo zato što svaka feministička teza MORA da bude uklopljena u priču, bez obzira da li je to potrebno ili smisleno.

I ja sa ovim mogu i ne moram da se slažem ali logični zaključak čitaoca da su se žene izborile sa patrijarhatom pedesetih i time stekle pravo da u današnje vreme budu govna, mene lično vređa. Momenat koji me jako zbunjuje jeste kako je u romanu pisanom po gore navedenom receptu autorka uspela da umućka ideju da deca rešavaju sve moderne bračne probleme. Pa jel si feminista ili nisi, zar nije poenta da žena i bez dece može biti srećna žena?

I da skratim knjiga je prosto loša. Zato što je zamorno dosadna, plitko napisana sa „zaokretom“ koji je flis papir providan da se jedva i može okarakterisati kao „obrt u priči“ i predstavlja njanjav pokušaj odvraćanja pažnje od površnog pisanja, nepodnošljivih „likova“, nedostatka zapleta i činjenice da sama autorka nije imala ideju šta tačno piše. Jedina dobra stvar je to što je kratka. A ja sam mazohista kojeg su bogovi marketinga opet preveli žednu preko vode.

Recept u Laguni. Korektan prevod Branislave Radević-Stojiljković.

#AninGodišnjiIzazov u Delfi Kutku 2022 Nivo I Kategorija 3. 4 ili više riječi u naslovu

2 mišljenja na „Karma Braun „Recept za savršenu suprugu“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s