The Best of Panišer 1 – 5

Panišer je nastao 19… bla bla, pod uticajem romana bla bla, i napisano je… mnogo. Toliko o tehnikalijama koje se mogu naći prostim druženjem sa malo gugla i vikipedije. Ono što mogu pouzdano da tvrdim a da verovatno nećete naći na internetu, to je da svako od nas želi da bude Frenk Kasl. Kad kažem svako mislim na bukvalno: Svako. Samosvesno. Ljudsko. Biće. Na planeti. Osim ako ste dostigli najviši nivo nirvane, transendentalni mir u trinestoj čakri ili večnu zaštitu od retrogadnog Merkura, reći suprotno označava puko licemerje. Hrabra izjava? Da vidimo.

Prvo pravilo obračuna u mrtvačnici. Ne zaklanjaj se iza mršavog leša.

Dobro došao nazad Frenk

Frenk Kasl veteran rata u Vijetnamu se vraća kući i ubrzo gubi celu porodicu po principu kolateralne štete u ratu mafije sa zakonom. Sa ženom i decom mrtvim i nekoliko novih ožiljaka pridodatih kolekciji, progonjen svojom užasnom istorijom i potresen najnovijim, najvećim gubitkom, Frenk Kasl tuguje kako samo rođeni ubica može: nabavio je sebi dugi kožni kaput, majcu sa slatkom belom lobanjicom, malešno oružja, i radi ono što najbolje ume: ubija. Objavljuje rat svim pripadnicima kriminalne branše. Ne tako dobro doba za poslove sa pogrešne strane zakona.

Osveta je popularna tema u književnosti eonima, od Ilijade do Hamleta i naniže, a promene u popularnim medijima šezdesetih i sedamdesetih su je prihvatile i u svojim ilustrovanim pričama. Panišer je krvav i brutalan strip sa jednostavnom premisom. Frenk ostavlja gomile leševa iza sebe, od kojih samo neki imaju sreće da umru od jednog hica u glavu, onog brzog i bezbolnog. Ostali su mahom pregaženi, spaljeni, rastrgnuti eksplozijom, iskomadani polarnim medvedima ili pak kreativnije: ugušeni težinom morbidno gojaznog komšije. Ali…

Ima nečeg romantičnog u Frenku. Ne, ne mislim na „sveće – cveće – čokolada“ način. Frenk Kasl je, na prvi pogled, potpuno neprivlačan lik – oštar, odsečan u ponašanju i govoru, emocionalno isključen – ali ispod hladne spoljašnjosti krije se filozofija ukorenjena u egzistencijalizmu, ojačana strogim moralnim kodeksom. On može tamaniti kriminalce bez razmišljanja, ali Kasl ima skrupula. On je čovek – krvari; umara se (fizički i psihički); on ima sumnje u sebe i u svoju agendu. Frenk Kasl je sjajan lik naročito u onim trenucima kada se osećate nemoćno protiv mračnih elemenata sveta. On je savršena fantazija moći koja romantizuje najekstremniji oblik ispunjavajuće, beskompromisne osvetničke pravde.

In certain extreme situations, the law is inadequate. In order to shame its inadequacy, it is necessary to act outside the law. To pursue natural justice. This is not vengeance. Revenge is not a valid motive, it’s an emotional response. No, not vengeance. Punishment.

The Punisher, film sa Tomasom Džejnom

Kasl ubija svoje neprijatelje. To je ono što ga izdvaja od udobnosti ostalih likova u Marvel univerzumu, i u nekoj meri, superheroja u celini. U žanru koji je praktično definisan likovima koji imaju lični kodeks protiv oduzimanja života svojih neprijatelja, Frenk je taj koji temeljno i metodično stavlja trajnu tačku na svoje protivnike. Da je Panišer rođen u Gotamu, postoje prokleto dobre šanse da bi Džoker umro davno.

Ja imam četr`espeticu. On ima poluautomatsku pušku. I tu mi je veče krenulo nizbrdo.

Dobro došao nazad Frenk

Ali koliko god egzistirao u mračnom i povremeno malo manje mračnom svetu, ipak nije čudovište. On kombinuje pravdu i osvetu kao vid kazne. Da li to što čini zlo onima koji sami zlo čine, čini Frenka zlim? Kratak odgovor bi bio da. Ubistvo je ubistvo. Na duže staze, Panišer veruje da je pravosudni sistem iskvaren (a jeste) i da ono što on radi pomaže.

Paniša je jedan od mojih omiljenih antiheroja i razumem šta radi, ali mislim da isto ipak nije ispravno. Slažem se sa njim da je pravosudni sistem danas sveden na sporost i korupciju, a ne na istinu i pravdu, ali kada je u pitanju moral, oduzimanje života nije odgovarajuće rešenje. Ipak zar ne bi bilo sjajno imati mogućnost da makar na jedan dan kaznimo sve one koji to zaslužuju bez posledica? Dvadeset četiri sata, ništa previše ekstravagantno.

The best of Panišer 1: Krug krvi (Grant, Zej, Vosberg) 2/5
The best of Panišer 2: Godina prva (Abnet, Lening, Iglšam) 3/5
The best of Panišer 3: Panišer Max 1 Kingpin / Meta (Aron, Dilon) 4/5
The best of Panišer 4: Panišer Max 2 Frenk / Beskućnik (Aron, Dilon) 5/5
The best of Panišer 5: Dobro došao nazad Frenk (Enis / Dilon) 4/5

Sjajan prevod Roganović Draško.

Jedno mišljenje na „The Best of Panišer 1 – 5

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s