Sara Dž. Mas – Serijal „Dvor trnja i ruža“

Bookstagram me naterao! Stvarno, ne lažem. To što je fantastika, tinedjž romansa i 16+ bi me svakako privuklo da pročitam u nekom trenutku, da nema te „sitnice“ kako je autorka Sara Mas. Da baš: „Ona provuče šaku između njih i kada joj se prsti sklopiše oko njega, diveći se tom SOMOTOM OPTOČENOM ČELIKU“, Sara Mas. Ali imala sam dve opcije. A: da opet prolazim kroz lotr rippoff sličan Staklenom prestolu dok mi krindž jeza mili niz kičmu i B: izdržim hiljadu i jedan prikaz parafraze Rene Roko „a hero would sacrifice you to save the world, but a villain would sacrifice the world to save you“ uz korice „Dvora trnja i ruža“ na ekranu  (jao muka mi je). I onda sam procesom eliminacije došla do dva zaključka. Prvi: „ako ne možeš da ih pobediš priduži im se“ i drugi: ja sam slabić.

Suštinski serijal ACoTaR / ACoMaF / ACoWaR (kakav sam booktok tinejdžer!) tj. „Dvor trnja i tuža“ po naški, sadrži: „Igre gladi“, „Lepoticu i zver“, „Srebrno tkanje“ i „Sumrak sagu“ izmućkano pa prosuto. Sve lepše od lepšeg. Tako da ako ste pomislili da je serijal fantastika sa tu i tamo po nekom romansom, pogrešili bi. Ovo je romansa smeštena u solidno osmišljen svet fantastike.

Već se loše završilo. Sada je samo pitanje odluke o tome kako ćemo se suočiti s posledicama.

U uvodu koji bi onima koji čitaju fantastiku mogao izgledati veoma poznat jer uključuje šumu, sneg, i jezivu hladnoću do kostiju, Fejra je izvučena iz svog ljudskog sveta teške borbe za opstanak i porodičnih svađa i silom odvedena u carstvo vila i njihovih sedam dvorova. Opterećena svojim predubeđenjima i sumnjama prema vilama koje je drže zatočenom, saznaje više o njihovim identitetima, svetu i koliko je zapravo dubok bezdan nerazumevanja njenog naroda i nje same. Fejra se uklapa u arhetip oprezne, ali svojeglave heroine, koja se ne zadovoljava sa jednostavnim „uradi ono što ti se kaže“ bez odbijanja ili barem sarkastičnog pobijanja. Ona osvaja srca i umove vila onoliko koliko i one nju, postepeno otkrivajući rastuću senku i pretnju celom poznatom svetu. Daleko od nepogrešive ili nesalomive, junakinja je prinuđena da čini kompromise i pronađe snagu kako u sebi tako i među drugima, samouvereno se zalažući za ljubav uprkos veoma realnoj perspektivi da je zauvek izgubi, a sa njom i mnogo više. ALI! I to je granično spojlerično ali… Druga knjiga preokreće prvu naglavačke. I ni reč više o sadržaju napisati neću 😀

Masova je napredovala što se stila tiče i ima smisla što su drugi i treći deo označeni sa 16+, mada ja sam roditelj tako da: NEMA SEKSA PRE BRAKA DECO! I dalje pati od standardnih boljki žanra sa previše objašnjavanja umesto pokazivanja, čudnih upotreba znakova interpukcije koji su prvenstveno namenjene komunikaciji na internetu poput: razmišljala sam TRI TAČKE i onda sam TRI TAČKE i površinskom istraživanju tema poput: porodičnih vrednosti, ponašanja, dubine koju postižu oštrice brzopletih reči, pronicanja u cilj za koji se vredi boriti i zašto, osuđivanja okoline i slično. I drugo „ALI“ u ovom tekstu – meni se serijal zapravo dopada.

Zašto? Prokleto je zabavan! Masova je konačno napisala krindž free trilogiju koju je apsolutno nemoguće ispustiti iz ruku do samog kraja. Stranice koje ćete malo malo „čašćavati“ raznim povicima poput „kučko glupa!“ i „ne, ne ne NEEEEEE“, „ma daaaaaj“ i „neće valjda? N E  Ć E  V A Lj D A?!“. Neizmerno sam se zabavljala pogađajući kako će koji lik da se izvuče iz problema u koji je sam zapao i sad mora, krajnje nefer  – šmrc, sam i da ga reši, predviđajući tok borbi i pogibija pa i tugovala uz jasno i verodostojno opisane tragedije i nedaće likova koji nastanjuju ovaj serijal.

Ukoliko ste u potrazi za istinskim „guilty pleasure“ štivom, „Dvor trnja i ruža“ je tačno ono što vam je potrebno. Ipak držite se dalje od bookstagrama, situacija gde prosto imate sreće kao ja da vas nateraju na nešto što iole vredi je retka koliko i Halejeva kometa. Ako mi ne verujete, bacite pogled na „Recept za savršenu suprugu“ 😉

Dvorovi u Urban readsu, bez zamerki na prevod.

Jedno mišljenje na „Sara Dž. Mas – Serijal „Dvor trnja i ruža“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s