Naomi Novik „Iskorenjena“

Upustiti se u čitanje fantastike mnogima deluje kao zastrašujuć poduhvat. Pri čemu ne mislim na sam sadržaj (sve su to duge i jednorozi, ja kad vam kažem) mislim kako sam pogled na broj stranica i knjiga u jednom serijalu čini da se dlanovi znoje, srce preskoči i novčanik izvrši ritualno samoubistvo. Srećom fantastika ne nudi isključivo „jedno delo cela polica“ štivo već i samostalne romane čija se priča završava pre nego što porodica i prijatelji pomisle da ste nestali sa lica zemlje jer „koliko dugo čitaš tu jednu prokletu knjigu“ (od sitničavih šesto strana).

Agnješka voli svoj dom u dolini, svoje mirno selo i blistavu reku. Ali senka iskvarene Šume prepune zlonamerne moći postojano počiva nad njenim životom. Zlo se širi podržano osvetom, pohlepom ostavljajući pustoš za sobom. Prost narod se oslanja na hladnog i distanciranog mističnog čarobnjaka poznatog samo kao Zmaj ali on traži užasnu cenu za svoju pomoć. Na svakih deset godina mladu ženu da mu služi, sudbina podjednako strašna kao i krošnje same Šume, bar kako kažu. Dan kada će Zmaj doći da naplati svoje usluge sve je bliži.  

Radnja se odvija u srednjovekovnom okruženju sa imenima i kulturom pozajmljenim iz istočne Evrope. Roman Iskorenjena Naomi Novik zalazi duboko u poljski folklor sa svojim zanimljivim aluzijama na Babu Jagu i veštice u mračnim, zastrašujućim šumama.

Iako nije zamišljen kao roman za mlade definitivno se tako plasira, što je razumljivo sa obzirom na mlade protagoniste, brze zaplete, istaknutu romantičnu priču, živopisne, ali i pojednostavljene likove. Takođe pati od nekih standardnih YA zamki – tinejdžerski izlivi emocija, previše savršeno smeštenih razrešenja i likovima sa malo prostora za moralnu dvosmislenost.

Autorka koristi nekoliko stereotipa ove vrste književnosti. Prvi: stariji i iskusniji mentor sa mladom devojkom koja tek otkriva svoju moć. Drugi: „muški ljubavni interes koji je kreten i tretira našu heroinu kao škart“ (nisam brojala ali on je naziva idiotom ili insinuira da je glupa barem jednom u svakom poglavlju kada se pojavljuju zajedno).

Stiče se utisak da samo zato što Agnješka nije najatraktivnija devojka u vizuelnom smislu, ima sjajan izgovor da bude najbolji čarobnjak svog doba, uprkos tome što nema obuku. Ona je stručni strateg, iako nikada nije napustila svoje selo, briljantna isceliteljka i jedina osoba koja je zaista sposobna da razume Zmaja, kao što nikome nikada nije uspelo. Drugi problem je konkretno nasumična i neutemeljena magija bez ograničenja ili posledica. Agnješka može ili ne može da uradi ono što želi u zavisnosti od potreba naracije.

Likovi imaju jednostavnu motivaciju i oko toga grade svoje mlake ličnosti. Čitaocima se govori da je situacija i strašna(!) i hitna(!), ali takva emocija nije prisutna u prozi dok naglo skače iz jedne akcione sekvence u drugu i rastegljujući nit zapleta koja jeste zapravo zanimljiva. Bezimeni i bezlični sporedni likovi se nakon izvesnog vremena stapaju u jedan.

Iskorenjena je u svom najboljem izdanju kada se fokusira na obim malih detalja koji čine atmosferu. Sjajni opisi okruženja i sveta su iznenađujuće autentični i deluju stvarno.Takođe roman se bavi mnogim suptilnim i teškim osećanjima kao što su: povređenost, osveta, prijateljstvo, zavist, odanost i ljubav. Teme su univerzalne i način na koji ih autorka obrađuje je pravi užitak. Iako je Iskorenjena knjiga u stilu bajke o magiji, čarobnjacima i vešticama i zadiranju u zlo, takođe je i knjiga o domu – odakle potičemo, i gde biramo da budemo.

Do kraja druge polovine knjige, obim romana se znatno proširio, recimo na unutrašnju politiku kraljevstva i istorijsku pozadinu. Ali ovi delovi deluju prenagljeni i sažeti. Odjednom se postrojava gomila elemenata zapleta sa mnoštvom novih likova kojima je potreban veći kontekst. Dok je prva polovina priče kontrolisana sa jasnim ciljem, druga polovina kao da je izmakla kontroli te autorka koristi masu elemenata zapleta da bi je usmerila u pravom smeru.

Iskorenjena je trebalo da bude kraća, sažetija knjiga, ali je i pored svih nedostataka sigurna, udobna fantazija. Preporučila bih je onima koji vole fantastiku bajkovite sorte. Ukoliko tražite stari dobri eskapizam u knjizi koju ćete čitati bez napora sa zanimljivim svetom, Iskorenjena može biti baš za vas.

Iskorenjena u Orfelinu. Jedno od najlepših izdanja fantastike na srpskom jeziku. Grafička priprema, korice i kvalitet su sjajni. Korektan prevod Save Kuzmanovića.

Jedno mišljenje na „Naomi Novik „Iskorenjena“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s