Retrospektiva 2022

31. decembar bio je moj poslednji radni dan u Čarobnoj knjizi. I znam sve šta ste pisali 😀

Ako bih trebala jednom rečju da okarakterišem minulu čitalačku godinu odabrala bih reč: „nesvakidašnja“. Prošle zime sam napustila Epsku fantastiku (da, smem da je imenujem, možete i vi 😀 ). Danas je taj rastanak i dalje gorko-sladak, najviše zbog protraćenog potencijala koji kao najmnogoljudnija Facebook grupa, ima. No na moju tada tada i ne toliko pozamašnu radost, dvojica drugara, fanstastičarskih branilaca i saboraca u toj muci promovisanja iste je uspela da me nagovori (ili beše podmiti?) da osnujemo nešto što danas znate kao „Fantastični savez“. Btw osnovali smo ga dva puta jer sam verziju 1.0 stavila da bude privatna „dok ne namestimo“… I dalje negde u bespućima interneta stoji „Fantastični savez – TEST“.

Ideja Saveza bila je suštinski veoma prosta. Promovisanje fantastike u svim oblicima. Uz najosnovnije pravilo oko kojeg smo se složili u glas (zapravo složili smo se oko svih ali bitno je zbog dramskog momenta) a to je – pristojnost. Pristojnost u obraćanju i iznošenju kritika je imperativ. Verovatno je meni ovo pravilo teže palo jer ako nešto volim to je da brutalno zapljunem po svačemu  i da se svađam oko izdavaštva volem više no leba da jedem, ali to nije način.

Niko ne shvata ozbiljno razularenu bagru koja non-stop vrti istu izanđalu priču bez konkretnih argumenata ili razumevanja druge strane. Diskusija nije pljuvanje. Moram priznati da mi je nakon godinu dana, pravilo pristojnosti nekako priraslo k srcu do te mere da nas četvoro buraza (nek se jave ako budu hteli) dodeljujemo jedni drugima poene „na karakterni rast i razvoj“. Okej u glavnom ih ja dodeljujem samoj sebi hvaleći se kako sam uspela da iskuliram ovo, ne banujem ovog, ne blokiram onog… ali shvatate poentu.

Fantastični savez sada broji preko 1000 članova i za osam dana će proslaviti svoj prvi rođendan. Ne mogu biti ponosnija na sve, koji zajedno sa ekspertima, osnivačima, visual storyteler-ima, conversation starter-ima i nas tri musketara i dalje neumorno pišu, lajkuju, dele i jednom rečju ne odustaju od fantastike. Svaka vam čast!

Prošle godine je izdavaštvo dobilo Savez ali je nešto ozbiljno i izgubilo. Otkaze su dali jedan sjajni upravnik knjižare i jedna fenomenalna prodavačica u klubu čitalaca. Ove godine izdavaštvo je izgubilo duh, polet i smisao jedne od najvećih knjiških grupa na ovim prostorima. Meni lično najbolniji gubitak bio je odlazak jednog najlepšeg osmeha iz Lagune. Ipak, znate kako kažu, nečiji gubitak je tuđi dobitak (al sam ga prevela!). Svima želim svu sreću ovoga sveta, neće im biti teško da je nađu.

Opet, pored Saveza izdavaštvo je prošle godine još nešto dobilo. Meni je Čarobna knjiga uslišila želju za tim jednim naslovom i sada opet imamo „Hiperion“. Laguna je objavila „Novo proleće“. Moj stoti tekst na blogu. Mipl je kupio prava na Sandersonove tajne projekte. Moj prvi rođendan u lepotama kutka. Završilo se „Prostranstvo“. Urban reads je objavio „Carstvo vampira“. Moj prvi konkurs i Secret Santa. Imali smo Sajam! I navukli su me na stripove. I ne samo što su me navukli na stripove, već su me i zaposlili.

Nekome je dosadilo da non stop sluša kako izdavači nemaju marketing fantastike, kako se ne bave promocijom svojih izdanja kako treba (ili uopšte), kako je zajednica prepuštena sama sebi i klanovi vladaju bukstagramom. Taj neko (a to bih bila ja jer niko nije baš toliko lud) naoružan neizmernom podrškom najbližih, pokucao je na vrata Čarobne knjige. I Čarobnjaci su otvorili. Reći ću vam nešto, nisu čarobnjaci – Čarobnjaci samo zbog imena izdavačke kuće.

Od tog prvog dana ispod moje tastature i miša izašlo je na stotine postova, objava, storija, klipova, banera, kopija, poruka, mejlova… broja im ne znam. Bilo je tu citata (obožavam dizajn ovih postova i dan danas mi je pomalo krivo što ga nisam sačuvala za Savez), zanimljivosti, preporuka redakcija, top listi i utisaka čitalaca. Meni dragi #ckthrowback za koji sam svaki put kada bi neko komentarisao „a jel ovo novo izdanje ili naslovnica?“, porasla kao kvasac.

„Pitanja i odgovori“ koji korene vuku baš sa live eventova na Savezu za koji su svi potcenili moju sposobnest ubeđivanja i podmićivanja i mislili da izvršni stripski urednik neće pristati da snimi 😀

Cela kampanja Čeličnog alhemičara i onaj reel gde se otkriva koji novi manga serijal priprema Čarobna knjiga. Taj video je snimnjen iz prvog pokušaja, sa urednikom koji je alergičan na razna cvetanja, u parku Manjež, u jeku sajma cveća 😀 Moj najveći saborac i sapatnik kroz beskrajne liste vaših predloga i sugestija za objavljivanje. Da, svaka je pročitana, zapisana i preneta a bilo ih je na desetine svakodnevno.

Našli su se tu #čkpromo, #čkinfo, čKlub i #pričase u kojem pored svih poznatih medija, novina, televizija i internet portala, učestvuju meni dragi „Kafa bez spojlera“ i „Površni prikazi“. Da, ne zaboravim moj prvi ozbiljniji After Effects projekat iliti reklama za Vešca. Obožavam je.

Dve Stripomanije (prva Mangamanija), Salon stripa i Sajam. Da Sajam za koji se nije spavalo i snimljeno je, izmonitirano i objavljeno „trčavih“ dvadesetak reelova. Sajam je jedinstveni pakao i neponovljivo zadovoljstvo.

Ako bih morala da odaberem najdraži projekat za Čarobnu knjigu bio bi to „Mesec Dine“. Sa svojim dizajnom, foto-konkursom, glasanjem, kvizom… I besprekorno savršenim tekstom urednika koji malo-malo uzmem iznova da čitam. 

Čarobna knjiga je prošle godine proslavila 1000 Izdanje, ove 2023. slavi dve decenije postojanja. Bilo je neopisivo iskustvo biti jedan mali deo toga i ne znam bolju reč do hvala. Hvala jer smo zajedno pokazali kako marketing na Internetu može da izgleda. I treba da izgleda! Čarobnjacima želim puno uspeha u daljem radu i sa uzbuđenjem ću pratiti nove projekte svoje omiljene izdavačke kuće. Vama koji ste pisali poruke, komentarisali, tagovali, snimali, postavljali storije, mogu samo da kažem: „Hvala vam na interesovanju :)“.

Bila je to baš uzbudljiva godina i jedva čekam da vidim šta donosi nova. Svima želim laku ruku ka punom novčaniku u knjižarama i brze brste za okretanje stranica. Srećni praznici! Čitamo se ❤

Nakon 32 hiljade stranica, 61 knjige, 35 stripova i 22 osvrta moja top lista za 2022. godinu izgleda ovako:

 1. Dejvid Gemel „Ponoćni Soko“,
 2. Den Simons „Hiperion„,
 3. Džejms S. A. Kori „Uspon Persepolisa“,
 4. Saramago „Smrt i njeni hirovi“,
 5. Lejni Tejlor „Muza noćnih mora“.
 1. Murkok „Elrik„,
 2. Gejman „Zemlja snova“,
 3. Keri „Od naprava svojih“,
 4. Istman „Poslednji ronin“1,
 5. Glori „Wild West“ 1.

Lista pročitanih knjiga u 2022. godini

 1. Bižol „Barajar“
 2. Bižol „Krhotine časti“
 3. Bižol „Plaćenik“
 4. Bižol „Vorska igra“
 5. Bučer „Olujni front“ Drezden 1
 6. Dejvid Gemel „Mač u Oluji“
 7. Dejvid Gemel „Ponoćni Soko“
 8. Den Simons „Hiperion“
 9. Den Simons  „Pad Hiperiona“
 10. Džon Makgregor  „Reč za crveno“
 11. Džordž R R Martin „Vitez Sedam kraljevstava“
 12. Džordž V. Higins „Prijatelji Edija Kojla“
 13. Hagenbek „Gorki gutljaj“
 14. Haruki Murakami  “Sputnik ljubav”
 15. Haruki Murakami „Muškarci bez žene“
 16. Herbert  „Jeretici Dine“ Dina 5
 17. Herbert  „Kapitol Dine“ Dina 6
 18. Herbert B. / Anderson „Lovci Dine“ Dina 7
 19. Ijan Makdonald  „Mesečev osvit“ Luna 3
 20. Isak Asimov „Zadužbina“ Zadužbina 1
 21. Isak Asimov „Zadužbina i carstvo“ Zadužbina 2
 22. Isak Asimov „Druga zadužbina“ Zadužbina 3
 23. John Lange  „Grave descend“
 24. Karma Braun „Recept za savršenu suprugu“
 25. Kori „Buđenje nemani“ Prostranstvo 1
 26. Kori „Kalibanov rat“ Prostranstvo 2
 27. Kori „Abadonova kapija“ Prostranstvo 3
 28. Kori „Sibola u plamenu“ Prostranstvo 4
 29. Kori „Nemezine igre“ Prostranstvo 5
 30. Kori „Pepeo Vavilona“ Prostranstvo 6
 31. Kori „Uspon persepolisa“ Prostranstvo 7
 32. Kori „Tijamatin gnev“ Prostranstvo 8
 33. Kori „Pad nemani“ Prostranstvo 9
 34. Džej Kristof „Carstvo vampira“
 35. Kristof  „Nesmiraj“ Letopisi Nesmiraja 1
 36. Kristof  „Svetohum“ Letopisi Nesmiraja 2
 37. Kristof  „Crnozorje“ Letopisi Nesmiraja 3
 38. Lawrence Block  „The Burglar Who Traded Ted Williams“
 39. Lejni Tejlor „Neznani sanjar“
 40. Lejni Tejlor „Muza noćnih mora“
 41. Li Čajld „Jednom u sto godina“
 42. Li Čajld „Mračno prošlo vreme“
 43. Li Čajld „Vredno umiranja“
 44. Marta Vels  „Dnevnici Ubibota“ 1
 45. Marta Vels „Dnevnici Ubibota“ 2
 46. Naomi Novik „Srebrno tkanje“
 47. Nenad Gajić „Bajka nad bajkama“ Kompletno izdanje
 48. Rišel Mid „Vampirska akademija“ Vampirska akademija 1
 49. Rišel Mid „Promrzlina“ Vampirska akademija 2
 50. Rišel Mid „Poljubac senke“ Vampirska akademija 3
 51. Rišel Mid „Obećanje krvi“ Vampirska akademija 4
 52. Rišel Mid „Neraskidiva veza“ Vampirska akademija 5
 53. Rišel Mid „Poslednja žrtva“ Vampirska akademija 6
 54. Sanderson „Careva duša“
 55. Sara Mas „Dvor trnja i ruža“ ACOTAR 1
 56. Sara Mas „Dvor magle i srdžbe“ ACOTAR 2
 57. Sara Mas „Dvor krila i propasti“ ACOTAR 3
 58. Saramago „Smrt i njeni hirovi“
 59. Tamzin Mjur „Harou od Devete“
 60. Teri Pračet „Narod iz Tepiha“
 61. Vels „Vremeplov”

Lista pročitanih stripova u 2022. godini

 1. Al Juing „Besmrtni Hulk“ 1
 2. Al Juing „Besmrtni Hulk“ 2
 3. Al Juing „Besmrtni Hulk“ 3
 4. Al Juing „Besmrtni Hulk“ 4
 5. Grant / Zej / Vosberg The best of Panišer 1 „Krug krvi“
 6. Abnet / Lening / Iglšam  The best of Panišer 2 „Godina prva“
 7. Aron / Dilon The best of Panišer 3 „Kingpin / Meta“
 8. Aron / Dilon The best of Panišer 4 „Frenk beskućnik“
 9. Enis / Dilon  The best of Panišer 5 „Dobro došao nazad Frenk“
 10. Art Špigelman „Maus“
 11. Danfranko Manfredi „Inkvizitor“
 12. Iber / Malije „Mračna“
 13. Istman/Lerd/Valc „TMNT: Poslednji Ronin“
 14. Istman / Lerd / Valc „Poslednji Ronin“ 2
 15. Kijanu Rivs „BRZRKR“ 1
 16. Kjeron Gilen „DIE – Fantazija srce slama“ DIE 1
 17. Kjeron Gilen „DIE – Velika igra“ DIE 2
 18. Kjeron Gilen „Negdašnji i budući“ 1
 19. Majk Keri „Helblejzer – Od naprava svojih“
 20. Matje Bable „Karbon i Silicijum“
 21. Murkok „Elrik“ Integral
 22. Nil Gejmen „Crna orhideja“
 23. Nil Gejmen „Sendmen – Lutkina kuča“
 24. Nil Gejmen „Sendmen – Zemlja snova“
 25. Teri Gloris„Wild West“
 26. Tobin / Fereira „Hladan kao led“ 1
 27. Tobin / Fereira „Hladan kao led“ 2
 28. Tobin / Fereira „Hladan kao led“ 3
 29. Tom King  „Vizija“
 30. Tom Tejlor „DCeased – Mrtva planeta“
 31. Tom Tejlor „DCeased – Mrtve duše“
 32. Vels / Dob / Moro „Vremeplov“
 33. Von / Čang „Paper Girls“  1
 34. Von / Čang „Paper Girls“  2
 35. Von / Čang „Paper Girls“  3

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s