Tako Cica Koza Sir Pica (i sa druge strane)

Spremite se na pet reči koje nikada nećete izbaciti iz glave i ponavljajte zamnom: „Tako. Cica. Koza. Sir. Pica.“ 😃

Moja sestra je jedan od onih igrača kartičnih igara koje ne želite da sretnete. U pakovanju njenog špila karata postoji papir na kojem su rezultati Remi rata sa ortakom koji traje, sad još malo, pa deceniju i po. Švestare je sila što Boga ne moli, tako da kada je donela špil i objavila novu igru, mogla sam samo ponizno da savijem glavu i poželim srećno svakom protivniku na kojeg naiđe.

Ipak radoznalost ne ubija samo mačke i pitanje: zašto bi neko igru nazvao „Tako Cica Koza Sir Pica“ zna da budi noću te nisam odolela. Na žalost porodični popust na početnika ne postoji. Odrala me živu…

TCKZP je kartična, 8+ igra (mada je mi igramo i sa 7+ devojčicom), od 2 do 8 igrača, koja se bazira na tome da se mantra od ovih pet reči poklopi sa kartom koju igrač stavlja na talon (sredinu stola/kreveta ili gde već igrate, preporučujem mekšu površinu za početak). Igrači sa svoje gomile od 12 karata okrenutih tako da se vidi tekst koji izgovarate (pa nema zaboravio sam), naizmenično okreću kartice i govore reči koje su u samom imenu igre po redu. Ukoliko se desi da neki igrač kaže ime i okrene istu ilustraciju u svom potezu svi treba što brže da poklope gomilu na talonu šakom. Poslednji kupi sve karte sa talona. Cilj je, pogađate, ostati bez svih karata.

Zanimljivost igri donose i posebne kartice koje kada se pojave, pre poklapanja talona, igrači treba da obave neku radnju, ili pljesnu rukama, ili lupe o sto… Ovo je momenat u pravilima koji sam ja propustila pa se desio smehotres kad je Martu i mene sestra uhvatila da glumimo jednoroge njihajući se podignutih ruku, umesto da prosto pljesnemo rukama iznad glave.

Druga verzija koja se zove „TCKSP sa druge strane“ je potpuno mehanički ista kao prva ali sadrži specijalne kartice na kojoj su ilustracije prikazane „s leđa“ i te karte igrači poklapaju dlanom na gore. Meni lično teža od osnovne.

Navikli smo da u kartičnim igrama, naročito pokeru ima varanja, blefiranja i raznih opasnosti (ko voli da se kladi ili skida, podiže uloge na sasvim novi nivo) te Cica nije izuzetak. Ukoliko vaši protivnici imaju duže nokte ili nakit po šakama, ljubazno ih zamolite da uklone sve dodatke tog tipa. Nakon neke treće partije imate utisak da ste odigrali jednu žešću partiju crvenih rukavica ali hej, ako izgubite znate da je onima koji su pobedili mnogo gore (njih su svi lupali).

Zabava koja je definitivno zagarantovana, spetljancije i smehotres sa posebnim kartama, kažnjavanje moša (nema hoću neću!) i taj spa za ruke na koji ste uvek hteli da odete ali niste imali izgovor, stavljaju Tako Cica Koza Sir Pica na listu jedne od najigranijih igara na svetu.

Mi smo naše nabavili u Miplu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s