Holi Blek „Oholi princ“, „Podli kralj“, „Kraljica ničega“

Da li vam je poznat osećaj kada ne možete da odvojite pogled od sadržaja za koji znate da je glup, autori znaju da je glup i samo delo zna da je glupo, ali eto vi i dalje držite oči zalepljene i ne mrdate bez ikakvog opravdanja? Ukoliko spadate u srećnike koji ne znaju kako to izgleda a radoznali ste, veliko mi je zadovoljstvo da vam preporučim trilogiju Holi Blek.

Džud i njene dve sestre brutalnim činom crvenog vilenjaka ostaju bez roditelja. Zatim ih zločinac usvaja i odvodi u Vilin zemlju u kojoj su vile sve osim svetlucavih krila i glitera. Naša junakinja budući smrtnica prolazi kroz maltretiranje naročito od strane najmlađeg i najpokvarenijeg sina vrhovnog kralja (već znate gde to vodi). Kada se iz čistog inata suprostavi režimu sveta u kojem se prisilno nalša upada u spletke, prevare i nasilje. Naša samoproklamovano bezlična heriona shvata da nije naposletku toliko nezanimljiva, prolivanje krvi joj se oslađuje i postaje jedina odgovorna za budućnost celog kraljevstva.

Najzanimljiviji aspekt knjiga je sam svet i prikaz impova, goblina, zvončica, đavolčića i drugih vila kao opasnih, prevrtljivih, sitničavih i osvetoljubivih stvorenja, barem dok im ne zamahneš gvožđem ispred nosa ili saznaš pravo ime. Na žalost sve ostalo je toliko banalno da serijal ni „ukusi su različiti“ ne može spasiti. Ništa lepše od tematike za tinejdžere napisane stilom za malu decu.

Najveće iznenađenje za mene je posmatranje čitaoca kao retardiranog tupsona. Sigurna sam da smo vi ili ja protagonista priče a da toga nismo svesni, ne bismo u svojoj glavi govorili stvari poput „okej, evo kako sam došla do ovoga“ ili „ovo se dogodilo ovako“. Ko Eminem na koncertu.

Ukoliko želite da se osetite pomalo uprljano u fazonu „mmmm imam muljav dan sad ću da uništim sebi koju moždanu ćeliju bez razloga“ ili da bacite pogled na efekte zabave za jednokratnu upotrebu, Holi Blek sjajno demonstrira sposobnost pisanja kratkih i nedovoljno razvijenih priča. Samo navalite, garantujem da ćete je pročitati do kraja.

Holi Blek u Publik praktikumu sa rasprodatim prvim delom (može se naći u Vulkanovim knjižarama i Delfiju). Bez zamerki na prevod.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s