Margaret Milar „Neznanac u mom grobu“

Svi smo imali trenutke traženja izgubljenih stvari.. ključeva, naočara, telefona itd. Ali da li ste ikada tražili ceo jedan dan? Zahvaljujući Facebook-u, moguće je dobiti podsetnike o tome šta ste radili određenog dana pre četiri godine, čak i ako to ne želite. Ali ako se vratimo 60 godina unazad, saznati šta ste radili određenog datuma bilo je mnogo teže.

Šta se dogodilo Dejzi Harker 2. decembra 1955? Iako joj taj datum uporno nestaje iz sećanja, ona je uverena da mora imati neki značaj. Obraća se privatnom detektivu da joj pomogne u otkrivanju zagonetke, ali kako će ispitivanje nedavne prošlosti uticati na njenu budućnost? I zašto njeni majka i muž toliko žele da ona sve batali i zaboravi? Bez obzira na živote koji bi bili razbijeni istinom, njena neumoljiva potraga za jednim danom u svojoj prošlosti teče unazad kroz vrtlog mržnje i kajanja do jedine katastrofalne činjenice koja leži u osnovi doživotne obmane.

Stranac u mom grobu je psihodrama, istinski verna psihološkim mukama jedne osobe. Neizvesnost raste kako roman odmiče i moram se diviti Milarinoj veštini da zadrži tenziju na tako visokom nivou, a da je ne prekine nepotrebnim humorom. Knjiga o odnosima i obmanama zbog koje se čitalac zapita koliko dobro poznajemo one za koje mislimo da znamo najbolje. Moj problem sa knjigom (zbog kojeg joj i dajem nižu ocenu) jetse sporost i težina napisanog. Po meni Neznanac u mom grobu nije krimi-roman već bolno spora i mučna porodična drama. Govori o rodnim ulogama, polemiše o rasama i braku i sva tri negativno. Ukratko: kvalitetno štivo koje meni nije leglo.

Neznanac u Čarobnoj knjizi, bez zamerki na prevod.

Najbolji krimi-romani sveta

Krimi – romani imaju cilj da vas zgrabe, udare u stomak, otrgnu iz udobnosti fotelje i gurnu da ošamućeno teturate slabo osvetljenim ulicama. Usput ćete popiti tonu alkohola, disati dim skupih cigara, odupreti se fatalnim ženama (ili pak ne) i kompromitovati svoje moralne principe tek toliko da pobedite opasnost koja vreba iz najdubljeg mraka.

Tako to ide. Ove knjige pogađaju u centar. Češu svaki svrab. Ne ostavljaju mnogo vremena za razmišljanje jer zapleti nikada ne prestaju da se kreću, a svaki naizgled nebitni detalj postoji s razlogom. Kada se trag ohladi, verovatno negde postoji sitnica koju ste prevideli. Slučajni susret nikada nije slučajnost. Čak i obične čarape izgledaju važne sve dok to više nisu. Sve što se desi grubo je, sirovo, zločinačko, seksi i naravno da će vam se svideti.

Zahvaljujući ediciji Najbolji krimi-romani sveta Čarobne knjige možemo sa savršenom dozom grešnog zadovoljstva uživati u najupečatljivijim piscima krimi žanra i delima koja su oblikovala svet detektivskih i triler romana kakav poznajemo danas.

Jedno mišljenje na „Margaret Milar „Neznanac u mom grobu“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s