Ros Makdonald „Jeza“

Najbolji način da se pokrenu nered i haos među piscima je da se širokoj publici postavi sledeće pitanje: koji zločin je najzanimljiviji? Po meni to je uvek ubistvo. Jedini zločin koji ne mora da se oslanja na zanimljive likove da bi bio vredan pisanja romana. Ima svoj život i svoju priču. Zbog toga je misterija kraljica kriminalističke fantastike i razlog popularnosti detektivskih romana.

Mladić traži od privatnog detektiva Arčera da pronađe njegovu nestalu ženu koja je pobegla dan posle venčanja. Bez po muke Arčer je pronalazi ali postoji problem. Odbegla mlada ima krv na rukama, bukvalno. Tajno ubistvo iz njene prošlosti i ubijeni profesor u njenoj sadašnjosti sa inkriminišućim krvavim otiskom dlana na mestu zločina, Arčera testiraju do granica razmišljanja da li je možda promašio životni poziv.

Jeza je jedan od onih detektivskih misterija koja skoro pa i da nije roman. Jeza je krimi slučaj. Iskrena je u tom smislu, jer ne pretenduje da bude bilo šta drugo i ne nudi šuplji razvoj zarad broja strana. Likovi se razvijaju kroz događaje. Makdonaldu ne trebaju dugi monolozi da nose emocije što ostavlja čitaocu da tumači smisao u isto vreme kad i sam Arčer ili pak da lenjo sačeka do kraja romana gde ga čekaju sezmički potresi. Kada zaplet jednom klikne na mesto, iznenada će imati smisla sve ono što je do tada bio ogroman nekontrolišući skup nepovezanih slučajnosti.

Kroz nekoliko minuta, stručnjak za otiske prstiju, zamenik islednika i fotograf preuzeli su sobu i izmenili joj karakter. Postala je bezlična i otužna kao i bilo koja soba u kojoj je počinjeno ubistvo. Na neobičan način, ljudi u uniformama kao da su ponavljali ubistvo drugi i poslednji put… pretvorivši je u laboratorijsko meso i sudski eksponat.

Jeza u Čarobnoj knjizi, bez zamerke na prevod.

Kartonski dijalog u kritičnim trenucima je nažalost sprečio Jezu da postigne, pa kontradiktorno je reći za misteriju o ubistvu ali… — živost. Bilo je zabavno i izazovno kretati se lavirintom Arčerove istrage, ali nakon kraja neispirativno i zaboravno. Ipak, ako je realizam glavni kriterijum, Arčer se definitivno ponaša kao autentični privatni detektiv i nećete zažalita ako ga upoznate.

Najbolji krimi-romani sveta

Krimi – romani imaju cilj da vas zgrabe, udare u stomak, otrgnu iz udobnosti fotelje i gurnu da ošamućeno teturate slabo osvetljenim ulicama. Usput ćete popiti tonu alkohola, disati dim skupih cigara, odupreti se fatalnim ženama (ili pak ne) i kompromitovati svoje moralne principe tek toliko da pobedite opasnost koja vreba iz najdubljeg mraka.

Tako to ide. Ove knjige pogađaju u centar. Češu svaki svrab. Ne ostavljaju mnogo vremena za razmišljanje jer zapleti nikada ne prestaju da se kreću, a svaki naizgled nebitni detalj postoji s razlogom. Kada se trag ohladi, verovatno negde postoji sitnica koju ste prevideli. Slučajni susret nikada nije slučajnost. Čak i obične čarape izgledaju važne sve dok to više nisu. Sve što se desi grubo je, sirovo, zločinačko, seksi i naravno da će vam se svideti.

Zahvaljujući ediciji Najbolji krimi-romani sveta Čarobne knjige možemo sa savršenom dozom grešnog zadovoljstva uživati u najupečatljivijim piscima krimi žanra i delima koja su oblikovala svet detektivskih i triler romana kakav poznajemo danas.

Jedno mišljenje na „Ros Makdonald „Jeza“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s