Džonatan Hajt „Hipoteza sreće“

Ako izuzmemo „Komadić koji nedostaje“ i „Ko je maznuo moj sir“ sa bilo kakvom vrstom knjiga tematike mišljenja i teorije življenja nemam ni ič iskustva. Probala sam revnosno da mislim kako će mi svaki zalogaj bureka otići u dupe i sise a ne u stomačni pojas za spasavanje ali kako (moš misliti!) ništa od toga, celu filozofiju „kakve su ti misli takav ti je život“ svodim na pevanje jer #kopevazlonemisli. Ideja po kojoj ću da pevam i jedem taj isti burek i nađem ludog muža takođe nije imala efekat te reših da vidim gde je zapela ta moja misleća sreća.

Definitivno se nisam se nadala ovakvom delu – knjizi koja sažima u koherentnu celinu raznovrsne uvide o ljudskoj sreći koju su otkrili filozofi i religiozni gurui prošlosti kao i savremeni psiholozi i naučnici. Što bi se reklo, imla sam više sreće no pameti.

Hajt iz sopstvenih studija o svetskim religijama i filozofijama izvlači i opisuje deset ideja o sreći i procenjuje drevne mudrosti kako bi razmotrio da li su razmišljanja predaka primenjiva danas. Informativnim stilom objašnjava razne koncepte od budizma do Bendžamina Frenklina, Novog zaveta do Ničea, Platona do Frojda. Svako poglavlje je studiozno i pored religije i filozofije pokriva teme vezane za sreću iz različitih uglova uz mešavinu neuronauke, psihologije, istorije i ličnih iskustava autora sa posebnim akcentom na psihologiju emocija.

Usput objašnjava zašto su meditacija, kognitivna terapija i medikamenti razumni načini lečenja depresije, zašto je budizam zanimljiva reakcija na dato okruženje, na koji način je religija lukavo kulturno rešenje za probleme selekcije grupa u evoluciji, zašto se ljubavnici često ponašaju kao deca i šta to znači i kako su tračevi ključ ljudske kulture. Izlaže savremeno razumevanje ljudskog stanja (ne)sreće sa jednostavnoću i smislom.

Ono što se meni najviše dopalo je to da knjiga govori o razumevanju sreće, a ne o njenom postizanju. Hajt ni za sekund u knjizi ne tvrdi da vam nudi ključ koji će otključati vrata beskrajne radosti i sreće.

Ono što bi pojedini mogli uzeti kao kritiku jeste što Hajt objašnjava studije koje odgovaraju njegovom narativu bez suprotnih stavova i mišljenja. Tako da knjiga može zvučati kao tematski seminar koji detaljno objašnjava kompleksnu ideju autora ali hej to jeste njegova teza. Čitate i izvlačite zaključke na sopstvenu odgovornost.

I koja je to velika ideja koja proizilazi iz ove knjige? U izvesnom smislu, ne postoji. Zato što nema jedinstvenog smisla života. Međutim, život ima određenu formu, skup emocija, interakcija i iskustava koje se ponavljaju, pa čak i ako ne postoji konačno rešenje za dileme koje nam se postavljaju, postoje načini da ih bolje razumemo i upravljamo njima sa većom mudrošću i svrhom. Da li će vas ova knjiga učiniti srećnijim? Pa, to ćete saznati tek nakon što je pročitate.

Hipoteza sreće u Čarobnoj knjizi sa prevodom Gorana Skrobonje bez zamerke. Posebno pohvaljujem kvalitet izdanja (tvrd povez, beli papir, naslovnicu i grafičku pripremu).
#AninGodišnjiIzazov u Delfi Kutku. Decembar 2021 – Publicistika, popularna nauka, psihologija, filozofija.

Jedno mišljenje na „Džonatan Hajt „Hipoteza sreće“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s