Sajmon Spurijer „Helblejzer“ 1 i 2

Ukoliko ste novi u svetu stripova poput mene, prva asocijacija na Konstantina koju upravo imate je film sa Kijanu Rivsom. Ko je gledao i prerano ukinutu seriju nek se sa pravom potapše po ramenu. U napred se izvinjavam svim stripofilima što ovaj osvrt neće imati podatke o tome kako se pojavio Konstantin, koliko dugo je objavljivan tamo negde i vajni hvalospev o preporodu junaka u Sendmenovom univerzumu (šta god to bilo jer je prvi tom Gejmenovg stripa doživeo reizdanje pre nedelju dana). Ionako kome treba podsetnik, ima vikipediju. Ovaj tekst je za početnike.

Ne pravi se glup, Džone čak i bumerang prevrne očima svaki put kad se ti ponovo pojaviš.

Ko je Džon Konstantin? Za početak, on je u problemu. Suočen sa apokaliptičnim događajem gde se dve suprostavljene sile, heroji i demoni, bore za prevlast, Džon radi ono što mu prvo pada na pamet. Beži. Bežeći dotrčava do nove šanse da živi i postane najbolja verzija sebe, (što samo po sebi ne govori mnogo). Čitaocu je svakako jasno da je dotični nešto teško za… brljao u prošlosti ali da za razliku od nas običnih smrtnika ima mogućnost da proba opet. Detektiv za okultno, demonologiju i nimalo bezbedne vradžbine vraća se u London koji ne poznaje kako bi svet odbranio od žitelja pakla. Ali Džon Konstantin je najbolji u propuštanju druge i treće šanse čak i kada se svet oko njega ruši.

Po povratku u sadašnjost, Konstantina dočekuje nepoznati London, London posle Bregzita preplavljen neznanjem i mržnjom. U igri su zle sile koje truju ljude i podstiču njihov bes, a naš (anti)heroj treba da dovede stvari u red.

Nekada je bio prvi među ekvima – dovoljno siguran u svoj prezir prema ljudskom soju da je odbio i Đavola i Boga kad su ga pozvali u borbu za samu dušu čovečanstva… A ipak pronašao je nekakvu sramnu utehu u ovom svom novom smeštaju. Dok čuči među potocima podataka i devijantima, prisluškujući neznance u ličnom telefonu Džona Konstantina.

Elementi dijaloga i priče nikada ne beže od toga da nam stave do znanja kako Džon nije dobra osoba. Nema nejasnoća da li je Džon: (samo mi ova reč pada na pamet a da u potpunosti odgovara) seronja ili nije,, jasno je da jeste. Što ne umanjuje činjenicu da je predivno simpatičan. Šarmantan i duhovit, Konstantin je lik kojeg bi i pored mnoštva situacija gde bi ga najradije šutnuli u pozadinu, voleli da vam bude ortak. Razmetljiv i prestravljen, sebičan i požrtvovan, veliki mag i ulični prevarant. Konstantin je kao i mi, živ ljudski stvor koji greši dok usamljeno bistvuje u svetu gde najviše što može očekivati jeste da preživi dan.

Stripovi su ispunjeni inteligentnim primedbama o modernom dobu, društvu i svetu u kome živimo. Sjajna mešavina horora i kritike društva u kojoj Konstantin često vidi više izopačenosti među smrtnim ljudima nego anđelima i demonima sa kojima se preganja. Neka od zala sa kojima se Konstantin suočava su iste one ale i čudovišta sa kojima se mnogi od nas svakodnevno susreću. Uz sav humor priče su teških tematika i potresne.

Ali – ništa. Nema magije, pa ni mitova. Kao da to što je bilo u njemu, šta god da ga je iskvarilo, behu samo… prazne ideje.

Kao i njegov heroj, crtež je mračan i višeslojno detaljan. Ako volite horor ili mračnu magijsku fantastiku i ne smetaju vam politički nekorektni humor, psovke i izvaredan protagonista za kojeg pored svih mana od srca navijate, Helblejzer je moja bezpogovorna preporuka.

Konstantin u Čarobnoj knjizi. Fantastičan prevod: Roganović Draško.
#EF Klub grupe Epska Fantastika#StripSekcija Oktobar 2021 Tema: Duhovi
#stripizazov u Delfi Kutku – Oktobar 2021

Jedno mišljenje na „Sajmon Spurijer „Helblejzer“ 1 i 2

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s