Nil Gejmen „Zvezdana prašina“

Postoje dva tipa čitalaca fantastike. U stvari ima ih mnogo nego lično ih delim na „vole iste knjige kao i ja“ i „oni tamo neki ostali“, ali zarad ozbiljnosti u tekstu zamislimo da znam o čemu pričam kada kažem da postoje dve grupe. Prva koja mašta čitajući knjigu. Grupa kojoj detalji nisu prioritet jer sami popunjavaju nedostatke opisa u tekstu. To su čitaoci kojima je dovoljno zagolicati maštu sa idejom a ideja Zvezdane prašine je u svaku ruku odlična. Oni pak nešto lenji… pardon, ležerniji kojima nije dovoljna samo priča već i opisi u dužoj kategoriji od prostih rečenica i koji traže uzbuđenje, konflikt i punoću teksta, zajedno samnom, pripadaju drugoj grupi.

Zvezdana prašina je mistična bajka koja prati avanturu zaljubljenog momka kroz magični svet ispunjen fantastičnim stvorenjima i čudnim likovima. I to je to. Osim imena i neke geografske orjentacije o knjizi zapravo znate nešto sitno manje od mene koja sam je pročitala. U celoj noveli prisutan je osećaj dvodimenzionalnosti. Karakteri su jednostavnih motiva ni malo višeslojni, ni po čemu posebni.

Sveznajući narativni stil je toliko udaljen od dešavanja da čitalac sluša priču umesto da je doživljava. Takođe veliki minus je i neuverljiva romansa. U knjizi u kojoj ljubav igra ključnu pokretačku ulogu i protagoniste i zapleta, očekujem da se emocije prikazuju realno, stvarno i ubedljivo. Na žalost romantika je opisana ravnodušno samo kao sredstvo zapleta.

Ono što me je najviše razočaralo u vezi sa Zvezdanom prašinom je to što zbog uspavljujućeg tona i jako malo sukoba i napetosti, moj lični čitalački put je sveden na „zanima me šta se desilo u tački B“ a da put likova nije bio ni težak ni zapravo bitan, već samo dug (što je realno i uspeh sa obzirom koliko stranica ima ovaj knjižurak).

Posle svega pročitanog rekli bi da mi je čitanje bilo mučno i da je ovo samo još jedna u nizu antipreporuka. Zapravo Gejmenove rečenice su poslastica sama po sebi, šturo predstavljen svet je zaista magičan i jesam većim delom uživala u putovanju… samo ne patim što je završeno i ne bih ga ponovila.

Zvezdana prašina rasprodata u Laguni. Prevod Draško Roganović i nemam zamerke.

Jedno mišljenje na „Nil Gejmen „Zvezdana prašina“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s