Arkas „Vršnjaci“

Žao mi je dragi moji ali došlo je vreme da pogledamo istini u oči. Matori smo. Realno gledano, proces starenja je započeo kad smo se rodili ali ako bi uzeli neke brojke, sa dvadeset i jednom godinom života postajete star organizam. Ja sam odlučila da se ne patim dostojanstvenim starenjem i da postanem nadžak baba koja će prozivati sve i sva bez posledica jer: „to je ooooona ćaknuta, ćuti ne diraj je“ (baš kao što volim). Skoro mi je višedecenijski prijatelj najavio da se ženi te je dobio čestitku sa naočarama uz prigodnu poruku „Daboga progledala!“. Imam sasvim legitimnu nameru da svakim danom postanem još gora i zbog toga strip Vršnjaci zavodim pod „obavezni udžbenik“.

Moram da se setim da pitam doktora koja je idealna težina za nekoga u mojim godinama.
– Oko dva i po kilograma, sa sve urnom.

Gerasim (penzioner) i Zaharije (pas) provode dane u siromaštvu skačući po živcima jedno drugom. S vremena na vreme im društvo pravi Gerasimov dementni prijatelj Haralampije koji boluje od alchajmera i mačku naziva po svojoj bolesti. Kako? „Svakog dana novim imenom“.

Grčka i nije mesto na kojem zamišljam kreatore stripova. Grčka je mitologija, filozofija, pisci drama i epski pesnici. Zašto bih o Grčkoj razmišljala kao o stripofilskoj državi? Univerzum će me kazniti i biću ružan fosil jer baš na ovom sunčanom poluostrvu stripove crta i piše Arkas. Bar se tako misli jer njegov/njen identitet nikada nije otkriven.

Znači Haralampije, šta ti tako mator zahtevaš da žena ima?
– Puls.

Arkas je misterija. Od osamdesetih izbegava publicitet, ne učestvuje u promocijama svog rada, preskače intervjue, a sve u korist slobode svojih stripova da govore sami za sebe. A ono o čemu govore je nefer svet, u kojem dangube likovi koji osciliraju između rezignacije i otvorenog očaja, sa povremenim bljeskovima prkosnog besa. Uz stalno zanimanje za filozofska pitanja slobode i neizbežne sudbine, Vršnjaci su sarkastični crni humor u svom najboljem izdanju. Istovremeno filozofski, potresan i urnebesno smešan. 

Vršnjake čitate ako želite da se dobro zamislite nad temama starosti, siromaštva i usamljenosti i sjajno zabavite pri tom… I ako želite da vežbate gorke i sarkastične opaske. Ko zna, možda odlučite i vi da budete drndoš pod stare dane 🙂

… Ako ja umrem prvi, hoćeš li uzeti novog psa?
– Ne, naravno! Moj pokojni otac je govorio da ne treba praviti istu grešku dvaput!
Dakle, pretpostavljam da si jedinac!

Vršnjaci u Čarobnoj knjizi. Sjajan prevod Antonine Kostić.

Jedno mišljenje na „Arkas „Vršnjaci“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s